SphynxRazor



Conflictul dintre SUA și Iran a devenit puțin mai plin de speranță

Joi, 2 ianuarie, Pentagonul a anunțat că un proeminent general iranian a fost ucis într-o lovitură cu dronă ordonată de președintele Donald Trump. Anunțul că generalul Qassem Soleimani a fost ucis a stârnit doliu larg în Iran, precum și îngrijorarea globală că Trump ar escalada tensiunile existente în regiune. Dar vor intra SUA în război cu Iranul? Ambele țări par să dorească în schimb deescaladare.

După ce vestea morții lui Soleimani a fost anunțată publicului, au existat numeroase proteste în Iran și indignare din partea conducerii iraniene . Trump și secretarul de stat Mike Pompeo a apărat ulterior decizia de a-l ucide pe Soleimani , susținând că a pus la cale acțiuni împotriva țintelor americane. Marți, 7 ianuarie, în ceea ce a fost descris pe scară largă drept o mișcare de răzbunare, Iranul a lansat peste 20 de rachete la bazele aeriene din Irak care adăpostesc mii de forțe americane și irakiene. Atât Irakul, cât și Statele Unite au confirmat că nimeni nu a murit în timpul acestor lovituri cu rachete.

A doua zi, pe 8 ianuarie, Trump a rostit observații despre escaladarea tensiunilor cu Iranul, în care părea că simultan chemați pacea în timp ce emite un avertisment ferm spre Iran.

„Marile noastre forțe americane sunt pregătite pentru orice”, a spus Trump. „Iranul pare să renunțe, ceea ce este un lucru bun pentru toate părțile implicate și un lucru foarte bun pentru lume”. El a mai sugerat că Statele Unite nu intenționează să escaladeze în continuare, spunând că Statele Unite ar putea avea o armată puternică, dar nu trebuie neapărat să o folosească în acest caz.


Cu toate acestea, Trump a indicat că administrația sa „va impune imediat sancțiuni economice pedepsitoare suplimentare .' El a cerut, de asemenea, NATO „să se implice mult mai mult în procesul Orientului Mijlociu”. Comentariile lui Trump au venit la scurt timp după ce ministrul de externe al Iranului, Mohammad Javad Zarif, a spus într-o declarație că „Iranul a luat și a încheiat măsuri proporționale în autoapărare”.

„Nu căutăm escaladarea sau războiul, dar ne vom apăra împotriva oricărei agresiuni”, a scris Zarif pe Twitter pe 7 ianuarie.


Declarațiile lui Trump de miercuri au urmat protestelor din Statele Unite, în care demonstranții antirăzboi au cerut „nici un război cu Iranul!” Mai multe proteste sunt planificate pentru joi, 9 ianuarie , conformVise comune. Mulți oameni - inclusiv protestatari, jurnaliști și parlamentari - și-au exprimat îngrijorarea că retorica și acțiunile lui Trump împotriva Iranului și a lui Soleimani au fost amintind de zilele dinaintea războiului din Irak , și nu vor să vadă o repetare în Iran. Dar, având în vedere aceste declarații ale lui Trump și Zarif, se pare că atât Statele Unite, cât și Iranul se pregătesc pentru o detensionare.

Cu toate acestea, aceste tensiuni nu se vor disipa peste noapte. Cu doar câteva ore înainte ca Trump să-și rostească miercuri declarațiile, președintele iranian Hassan Rouhani a scris pe Twitter că „răspunsul final” al țării sale la moartea lui Soleimani „va fi acela de a alunga toate forțele americane din regiune”.


Comentariile lui Trump despre sancțiuni și NATO, între timp, indică faptul că el încă dorește să implementeze măsuri restrictive în ceea ce privește Iranul. Dar cel puțin în ceea ce privește escaladarea militară, atât Statele Unite, cât și Iranul par pregătite să se relaxeze pentru moment, Trump afirmând miercuri că „Statele Unite sunt gata să îmbrățișeze pacea cu toți cei care o caută”. Rămâne de văzut cum se desfășoară tensiunile existente între cele două țări în următoarele luni, dar cel puțin deocamdată, un război total nu pare să fie în joc.