SphynxRazorDe ce America are nevoie să recitească poezia Statuii Libertății 130 de ani mai târziu

Vineri se împlinesc 130 de ani de naștere a Statuii Libertății, unul dintre cele mai durabile simboluri ale libertății și democrației din America.

Președintele Grover Cleveland, care s-a întâmplat să fie un fost guvernator al New York-ului, a dedicat statuia pe 28 octombrie 1886 și a devenit monument național în 1924.

Statuia -- un cadou din Franța -- ne amintește de moștenirea de imigranți a acestei țări și de milioanele care au fost inspirate să vină în SUA în căutarea unei vieți mai bune.

Există o poezie gravată pe o placă situată în interiorul piedestalului statuii, care stă ca o mărturie a trecutului Americii și a semnificației simbolice a Statuii Libertății.
Poezia, „Noul Colos”, este, din păcate, extrem de relevantă acum -- peste un secol mai târziu -- din cauza crizei globale a refugiaților.

Se spune,


Dă-mi săracul tău obosit, masele tale îngrămădite care tânjesc să respire liber, gunoiul nenorocit al țărmului tău plin. Trimite-mi pe aceștia, pe cei fără adăpost, zvârcoliți de furtună, îmi ridic lampa lângă ușa de aur!

Aceste cuvinte au fost scrise de Emma Lazăr , un newyorkez de origine evreiască sefardă portugheză.

Ea și-a inspirat poemul atât din moștenirea ei, cât și din munca pe care a făcut-o cu refugiații de pe insula Wards.


În timp ce Lazăr a simțit în mod clar că America ar trebui să fie o țară care este primitoare pentru imigranți și refugiați, nu toată lumea este de acord.

Acest lucru a fost, din păcate, de-a lungul istoriei acestei țări.

Mulți americani au întâmpinat noile valuri de imigranți cu suspiciune și dispreț și au existat deseori momente în care o mare parte a țării s-a opus ajutorării refugiaților -- inclusiv refugiati evrei , printre altele, în preajma Holocaustului.

Astăzi, candidatul republican la președinție Donald Trump continuă tradiția îndelungată a Americii de demonizare și ostracizare a imigranților și refugiaților.


El a propus politici radicale care implică deportarea a milioane de oameni , în timp ce continuu înfățișând refugiații ca potențiali teroriști .

chiar fiul lui Trump a comparat refugiații cu Skittles otrăvitori , dezumanizând complet unii dintre cei mai vulnerabili oameni ai lumii într-un mod absolut ridicol.

Între timp, numai trei refugiați au fost arestați din cauza terorismului în SUA din 11 septembrie.

În prezent asistăm la cea mai gravă criză a refugiaților din epoca noastră , cu peste 20 de milioane de refugiați în întreaga lume.

UNHCR

Un conflict în curs și extrem de sângeros în Siria a făcut din aceasta cea mai mare sursă de refugiați.

În acest moment, există aproape cinci milioane de refugiați sirieni .

SUA au făcut un efort pentru a aborda această criză, acceptând 10.000 de refugiați sirieni , dar ar putea face mult mai mult.

În acest moment, există 10 țări care găzduiesc jumătate din refugiații lumii , iar SUA nu este unul dintre ei.

În general, țările bogate nu fac nimic pentru a aborda criza refugiaților.

În timp ce reflectăm la istoria Statuii Libertății, americanii ar trebui să recitească cuvintele din „Noul Colos” și să se întrebe în ce fel de țară își doresc cu adevărat să trăiască.

Vor să se ascundă în spatele granițelor și zidurilor arbitrare de frica oamenilor care au nevoie disperată de asistență?

Sau vor să fie la înălțimea idealurilor pe care s-a întemeiat această țară și să accepte că a face ceea ce trebuie adesea presupune un anumit nivel de risc?

Acestea sunt întrebări care merită puse, mai ales că ne apropiem de ziua alegerilor.